HOP şi… gata

Oana Antonovici. Photocredit: Andrei Gîndac

A fost odată Gala HOP 2021; mai ieri. Se făcea că Alba Iulia găzduia pe scena Casei de Cultură a Studenţilor cea de-a XXIV-a ediţie. Valurile mării şi aripile pescăruşilor au fost înlocuite cu pietrele de râu ale zidurilor medievale. Alt loc, altă energie, alt ambient, dar aceleaşi emoţii şi multe bătăi de inimi aproape auzinde în seara festivităţii de premiere. Dansactorii au pus în geamantan pantofii şi costumele de mişcare şi au îmbrăcat haine ca pentru gală în aşteptarea citirii diplomelor cu numele câştigătorilor aleşi de Juriu sau desemnaţi de public.            

            Până când laureaţii au fost aplaudaţi, seara a început cu trei evenimente adiacente care au acompaniat amânarea punctului culminant. Două lansări de carte şi un spectacol pregătit de Gigi Căciuleanu împreună cu Paul Ilea, Ana şi Bogdan Iacob – „A fi şi a nu fi”: un happening, aproape ad-hoc, având ca suport opera lirică a lui I.L. Caragiale.

Diana-Raluca Amitroaie. Photocredit: Andrei Gîndac

            Şi ora şapte a sosit şi aşteptarea aproape că se rupea în fâşii tăiată de emoţiile ascuţite ale celor 26 de suflete pline de speranţă. Rând pe rând cei care au urcat pe scenă pentru a înmâna diplomele au spus cuvinte de apreciere şi laudă; emoţionat la rândul său, Dragoş Ioniţă a avut cel mai efervescent şi viu discurs şi s-a bucurat împreună cu cel care a câştigat; ar fi inspiraţional ca toate premiile să fie înmânate cu atâta suflet deschis şi cuvinte din inimă.

            Palmaresul Galei – cinci premii decise de Juriu, patru premii acordate prin Votul Publicului şi un premiu găzduit, acordat de actriţa Dorina Lazăr pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală – arată astfel:

Marin Lupanciuc. Photocredit: Andrei Gîndac

PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2021

Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordatactriţei OANA ANTONOVICI pentru „Caţa, Caţa, Caţaveanca”.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual a fost acordat actriţei DIANA-RALUCA AMITROAIE pentru „Andrisantul Necunoscut”.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual a fost acordat actorului MARIN LUPANCIUC pentru„Mă crezi?”.

Premiul „CORNEL TODEA”  – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat trupei spectacolului „D’ale lu’ Aghiuţă”,cu STELA CORA, ANDREI CRISTEA și LĂCRĂMIOARA SOARE. Premiul este susţinut de familia Todea, începând cu ediţia a 16-a.

Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU” – Premiul special al juriului a fost acordat actorului PETRU MARGINEAN pentru „REPAUS”.

PREMIILE PUBLICULUI

Cea mai bună actriţă: ANDRADA OLTEAN

Cel mai bun actor: MARIN LUPANCIUC

Cea mai bună trupă de actori: „Memento uMori (I.L. Condoleanţe)”, cu CEZARA CREŢU, ANDRADA OLTEAN, VLAD PELIN și ALIS PELLE

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală –un premiu acordat de actrița Dorina Lazăr (premiu găzduit) a fost acordat actriței ANDRADA OLTEAN pentru „Pentru faptă, răsplată”.

  Şi pentru că subiectivitatea, pe cât se poate de obiectivată, face parte din arsenalul de arme şi muniţii bine organizate pe rafturile profesionale, un addendum personalizat îşi poate face locul între aceste rânduri, doar pentru a completa, nu spre a contesta opţiunea in corpore a Juriului galei. Pentru inventivitate, scenariu, coerenţă, inteligenţă speculativă, gând susţinut, soluţii regizorale şi mesaj subtil – monologul „Autoportret” al Patriciei Gavril a fost, poate, cel mai complex moment individual. Precizia, mecanismul comic, structura matematică, ritmul fără nicio abatere, auto-ironia şi savoarea din „Cazul Broaştelor” sunt, poate, motivele pentru care acest mini-spectacol de la secţiunea grup a fost cea mai minuţios lucrată propunere de pe scenă.

Stela Cora, Andrei Cristea, Lăcrămioara Soare. Photocredit: Andrei Gîndac

            Gala HOP 2021 este deja poveste. Şi poveste a şi fost timpul petrecut în aerul plăcut-răcoros al începutului de toamnă, cu dealuri în depărtare ca fundal şi clopote din turn ca fond sonor. Câştigători au fost doar unii, dar câştigaţi au fost cu toţii. Şi poate mulţi nu o ştiu, încă. Timpul îi va învăţa că premiile sunt doar borne care celebrează un moment. Şi atât. De mâine nu diplomele vor juca pe scenă în locul nimănui. Onoarea de a fi câştigător HOP trebuie dublată cu demonstraţia continuă a meritului. De la rol la rol, de la casting la casting, seară de seară. Iar dacă vine seara şi nu pleci spre teatru şi dimineaţa nu te găseşte în sala de repetiţie, atunci trebuie să găseşti în tine şi nu în bucuria succesului de la HOP şi nici în dezamăgirea ne-câştigului ambiţia, încrederea, perseverenţa, răbdarea şi resorturile de a ştii că în curând vei merge să repeţi şi vei juca.

Petru Marginean. Photocredit: Andrei Gîndac

De astăzi cetatea rămâne departe, plutirea devine terestră şi reîncepe viaţa aşa cum e ea. Cadoul pe care Gala HOP îl face an de an suspendând pentru câteva zile, pentru câţiva, timpul şi oferind în loc speranţă trebuie folosit de fiecare cum ştie mai bine. Depinde doar de alegerea lor, şi a noastră, în ce se va fi transformat în timp experienţa numită Gala HOP 2021, Alba-Iulia.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: